Vioolles en altvioolles: een goede start in het leven

Vioolles kinderen

Als je kind 4-7 jaar is kan de vioolles al beginnen. Hoe eerder hoe beter. Het begin zal helemaal op het gehoor gaan, zodat je kind al zijn aandacht kan geven aan het leren van de houding en de techniek. Ook is er al vanaf de eerste les al aandacht voor muziek maken. Een van de gereedschappen daarvoor is improvisatie. Het notenlezen wordt spelenderwijs aangeleerd. We beginnen daar in het eerste jaar mee en gebruiken daarvoor onder andere Music Mind Games.

Er is geen vaste methode: we kijken wat aansluit bij de manier waarop je kind het beste leert. Het is ook mogelijk om Suzuki-les te krijgen. Een wezenlijk onderdeel hiervan zijn, naast de individuele les, de wekelijkse groepslessen. Voor de groepslessen werk ik samen met andere Amsterdamse Suzuki-leraren. Ook besteed ik veel aandacht aan leren door samenspelen.

Vioolles
Vioolles

Rol van de ouder

Het is gebruikelijk dat één van de ouders de les bijwoont, aantekeningen maakt en thuis begeleidt bij het oefenen (meer over de rol van de ouder). Vaak maak ik een instructiefilmpje  waardoor je kind de informatie op les thuis terug kan kijken. Van de leerling wordt verwacht dat hij/zij elke dag oefent. In het begin zal dit maar een paar minuten zijn, maar de oefentijd loopt op tot een half uur à een uur per dag.

In het begin is het de regelmaat waar ze van profiteren en niet het aantal minuten of uren. Later zal blijken dat kinderen die veel oefenen het viool of altvioolspelen leuker vinden en sneller vooruit gaan. Als de kinderen wat ouder worden, kunnen ze de verantwoordelijkheid voor het oefenen geleidelijk zelf aan.

Altvioolles voor kinderen

Bij de altvioollessen voor kinderen volg ik dezelfde aanpak. Omdat er tegenwoordig zeer kleine altviooltjes bestaan is het ook mogelijk om vanaf jonge leeftijd met altviool te beginnen. Het is echter een goed idee om eerst met viool te beginnen en later over te stappen op altviool.

“Dank voor al je lessen, je vakmanschap, creativiteit, betrokkenheid, je passie en liefdevolle begeleiding van onze dochter! Wat een aandacht, wat voelt ze zich gezien door jou. Het betekent veel voor haar, ze zal je enorm missen en met veel liefde aan deze belangrijke levensfase terugdenken”

Viool- en altvioolles volwassenen

Je kunt profiteren van mijn lange lesgeefervaring en mijn profesionaliteit die ik meebreng uit het spelen in Amsterdam Sinfonietta.

Beginners zijn altijd welkom. Je bent immers nooit te oud om te leren. Voor herintreders zijn er deze mogelijkheden:

Benieuwd hoe een les eruit ziet?

Benieuwd wat voor muziek mijn leerlingen spelen of hoe een les eruit ziet? Kom een keer een les bijwonen of neem een proefles. Of bezoek een leerlingenconcert om de sfeer te proeven

Anne Bourrée Bach.

Kwartet voor 4 violen deel 1 Dancla.

Louis door de jaren.

Leerlingconcerten

Regelmatig, tenminste 4 keer per jaar, organiseer ik een leerlingconcert met ouders en familie als publiek. De concerten zijn in de huiskamer met een vleugel, maar ook wel eens in een kerkje of zaaltje.

De leerlingen groeien in hun spel door het doel waar ze naartoe werken. Ze leren naar elkaar luisteren en krijgen inspiratie van leerlingen die al langer les hebben. In de week voor het concert is er een oefensessie met Piet Zwart, onze pianist. Je mag ook je eigen pianist meenemen.

Na afloop is er altijd een klein feestje met een hapje en een drankje. Leerlingen en ouders leren elkaar kennen en kunnen ervaringen uitwisselen. Daarnaast krijgt iedere leerling een filmpje van zijn eigen optreden toegestuurd. Leuk om nog eens zelf of met familie te bekijken, maar ook heel leerzaam.

Voor mij is het organiseren best een hele klus: Ik ben er zo uren mee bezig! Maar als het concert dan achter de rug is en ik alle blije gezichten naar huis zie gaan mét de overtuiging dat vioolspelen leuk is, dan is het welbestede tijd.