Viool kopen of huren

Kopen of huren?

Vaak krijg ik de vraag of je voor vioolles het beste een viool kunt kopen of huren. Dit hangt o.a. samen met de leeftijd waarop je start, je ambitie en budget.

Viool huren kinderen

Voor kinderen is het meestal handiger om een viooltje te huren: Na een paar jaar kunnen ze dan makkelijk overstappen op een grotere maat. Ook zijn er altviolen in kleine maten te huur.

De kwaliteit van de huurviolen is redelijk goed. Als het kind toe is aan een “hele viool”, het grootste model, kan dat het moment zijn om zelf een viool aan te schaffen. Er zijn in Amsterdam verschillende vioolbouwers waar je een viool of altviool met een mooie klank kunt huren.

Viool huren volwassenen

Ook voor volwassen geeft het huren van een instrument een goede mogelijkheid om uit te zoeken of viool- of altvioolspelen iets voor je is.

Waar moet je op letten?

Bij het huren of kopen van een (alt)viool zijn er veel zaken waar je op moet letten, zoals de kwaliteit en de maat van het instrument én de strijkstok, kinsteun, stemknoppen en fijnstemmers, en merk en lengte van snaren. Ik kan adviseren bij zowel huur als koop en ga graag mee om een viool uit te zoeken.

Bij het kopen van een instrument is een waarschuwing op zijn plaats. Er is voor € 100 al een complete viool inclusief strijkstok en kist te koop op internet. Maar de kwaliteit van het instrument en vooral de klank is eigenlijk altijd zeer matig. Dit werkt niet stimulerend bij het vioolspelen.